Keajaiban Alam Marin Khazanah Malaysia

USD $ 35.99

Buku ini memaparkan ekosistem marin di Malaysia yang dinamik, dan sedang mengalami tekanan yang tinggi, terutamanya daripada kesan pemanasan global akibat perubahan iklim.  Di antara kesan negatif yang dialami oleh ekosistem marin sekarang ialah perubahan pola taburan hujan di seluruh dunia, peningkatan kawasan gurun, peningkatan aras lautan akibat pencairan kawasan glasier di kutub utara dan kemerosotan kepelbagainan biologi akibat kepupusan spesies.

Justeru itu, buku ini memaparkan elemen-elemen penting di dalam ekosistem marin di Malaysia, termasuklah fasa perantara di antara lautan dan daratan, iaitu kawasan bakau, pantai berbatu dan pantai berpasir. Keutamaan isi kandungan buku ini diberikan kepada ekosistem terumbu karang dan kepelbagaian biologi marin. Foto yang menarik menawarkan singkapan kehidupan alam marin yang menakjubkan kepada pembaca dalam kalangan masyarakat tempatan, dengan harapan untuk menarik minat dan kesedaran sivik terhadap pentingnya kita menjaga alam marin.

Researcher :  UKM Press SKU: ukm-6 Categories: , Tags: , , , , ,

Additional information

Type

Hardcopy (Hardcover)

Authors

Maimon Abdullah & Norhayati Ahmad (Terjemahan)

ISBN

9789674123697

Year Published

2016

Pages

191

Delivery

1-2 weeks for Malaysia
5-8 weeks for Worldwide

Misi
Membentuk satu organisasi yang menjadi penyalur dan penyebar korpus ilmu peribumi dan pemikiran Bangi yang mantap dan berkesan sesuai dengan cabaran globalisasi semasa melalui penerbitan.

Wawasan
Menjadi peneraju penerbitan ilmiah dan penerbitan universiti dalam dunia komunikasi ilmiah

Matlamat
Memperkasakan ilmu peribumi Malaysiana serta Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu melalui penerbitan ilmiah dan penerbitan universiti.