Awet Muda 7 Rahsia Kesihatan Holistik

USD $ 13.59

“AWET MUDA: 7 Rahsia Kesihatan Holistik” merupakan karya yang diterbitkan untuk memberi kesedaran tentang penjagaan kesihatan berasaskan kesihatan holistik menerusi pemantapan minda separa sedar dan amalan hidup sihat. Buku ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengira kelulusan akademik, jantina, agama dan usia.

Buku ini menjelaskan kepentingan program awet muda dari perspektif penjagaan kesihatan secara bersepadu dengan mengambil kira kemajuan perubatan moden, gaya hidup sihat dan ajaran agama. Buku ini memberi penekanan kepada minda separa sedar; memahami kaedah penjagaan kesihatan secara ideal, sebagaimana yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w sebagai model kesihatan holistik menerusi pemugaran minda, pemakanan dan minuman, keperluan tidur, riadah, amalan ritual, dan pengawalan tekanan.

Dalam buku ini, penulis menggariskan 7 rahsia bagi menjadi awet muda. Rahsia pertama memerlukan persiapan minda yang kental dan perlu sentiasa konsisten serta pengawalan tekanan supaya hidup “sentiasa tenang, ceria dan gembira”. Kita juga perlu sentiasa bertitik-tolak daripada kefahaman ajaran Islam yang sebenar. Justeru kita perlu memahami dan menggunakan sistem limbik dengan input positif sama ada melalui pemikiran positif, cita-cita dan doa.

Rahsia lain ialah rahsia tentang pemakanan dan pengambilan air yang mencukupi. Dapatkan makanan seimbang mengikut keperluan karbohidrat, protein dan lemak. Rahsia seterusnya melakukan senaman iaitu bagi mencorakkan cara hidup yang aktif merupakan salah satu kunci untuk sihat. Senaman membuahkan impak kepada menjaga DNA, mengimbangkan hormon, membantu mengekalkan bentuk badan serta menjaga komposisi badan dan dapat mengurangkan tekanan.

Pengambilan makanan tambahan juga menjadi rahsia penting dalam menjalani kehidupan moden. Tekanan kerja, pencemaran alam sekitar, pengurangan zat-zat di dalam makanan dan cara hidup moden mengundang radikal bebas serta kekurangan vitamin dan mineral di dalam pemakanan dapat digantikan semula untuk memastikan DNA tidak mengalami kerosakan dan dapat dibaik pulih.

Selain itu, rahsia penjagaan kulit penting untuk awet muda kerana kulit adalah organ pertama yang dapat dilihat oleh mata kasar. Keadaan kesihatan kulit juga memberikan persepsi orang kepada kita terutamanya pada bahagian muka. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa penjagaan kulit bukan semata-mata terletak pada muka, sebaliknya meliputi keseluruhan badan.

Penulis menegaskan bahawa sikap yang konsisten dalam melakukan sesuatu aktiviti kunci kejayaan bagi apa jua program, termasuklah program awet muda dan kesihatan holistik. Jika kita mempunyai ilmu tetapi tidak diamalkan, hasilnya tidak mendatangkan banyak manfaat. Dalam hal ini, keikhlasan adalah asas penting untuk menyuburkan sikap konsisten. Justeru kita perlu melakukan program awet muda dan penjagaan kesihatan holistik semata-mata untuk mendapat keredaan Allah SWT.

3 in stock

Researcher :  UTM Press SKU: utm-6 Category: Tags: , , , , , , ,

Additional information

Weight 0.55 kg
Type

Hardcopy

Author

Zainah Mokhtar

ISBN

978-983-52-0767-9

Year Published

2011

Pages

241

Delivery

Local 1-2 weeks
International 4-6 weeks

 

 

 

UTM Press was formed on 23 September 1986, as an outcome of 2 workshops Problems and Ways to Upgrade Academic Writing and Professional Translation, held in UTM on 2 December 1985. During its early years, UTM Press was known as Unit Penerbitan Akademik and was administered under the Academic Secretariat. In April 1988, it was brought under the Development Secretariat, and not long after, on 1 October 1990, the unit came directly under the jurisdiction of the Canceler. Unit Penerbitan Akademik soon became known as Penerbit UTM in 1994. UTM Press is a department involved with academic publication and is administered under the auspices of the Deputy Vice–Chancellor (Research and Innovation).

UTM Press, today, is led by a Director, and assisted by a team of professional and support staff. UTM Press acts as the secretariat to the UTM Academic Publication Committee, chaired by the Deputy Vice–Chancellor (Research and Inovation). Two panels, the Book Panel and the Journal Panel, support the UTM Press. While the UTM Academic Publication Committee’s function is to draw up the overall publication policies, the Book and Journal Panels have their specific functions. The Book Panel is responsible for developing and upgrading the accumulation of manuscripts, acknowledging acceptance of topics, and approving payments of royalties and fees; while the Jurnal Teknologi Panel is responsible for deciding the suitability of manuscripts in respect of their meeting the content and academic criteria, and to propose to the UTM Academic Publication Committee for approval.